3.4.2016

Robotit tulevat hoitotyöhön

Sain hienon mahdollisuuden päästä tutustumaan japanilaiseen vanhainkotiin ja nähdä, miten siellä hyödynnetään robotiikkaa vanhustyössä. Hoitajat pystyivät pukemaan päälleen robottituen, joka antoi heille apua asiakkaiden siirtoihin ja tuki hoitajan vartaloa virheasentojen välttämiseksi. Asiakkaista Hanako-mummu silitteli tyytyväisenä Paro-robottihyljettä. Paro kujerteli takaisin, värisi ja katsoi Hanakoa suurilla silmillään, niitä välillä räpäytellen. Levottomat ja ahdistuneet ikäihmiset rauhoittuvat interaktiivisen hylkeen hoitamisen seurauksena. Kehittäjät ovat antaneet tuotteelle hylkeen muodon, koska kissa tai koira voi herättää negatiivisia tunteita, kun taas puolestaan hylje on kaikille suhteellisen neutraali käsite.

Palro-robotti seisoi pöydällä, jonka ääreen oli kokoontunut neljä mummua. Palro on noin 40 senttimetriä korkea robotti, joka muistuttaa ulkoisesti hieman astronauttia. Palro laulaa ja juttelee mmuun muassa kertoen päivän uutisia ja sään. Palro pelautti mummuilla lippujumppaa. Osallistujilla, Palro mukaan lukien, oli punainen lippu oikeassa kädessä, valkoinen vasemmassa. Palro jumppautti: ”Nosta liput ylös, laske punainen lippu alas, älä laske valkeaa lippua…” jatkaen tähän tyyliin minuutteja. Osallistujat nauttivat Palron seurasta sekä jumpasta: he saivat hyvää kognitioharjoitusta selviytyen siitä loistavasti.

Tutustuin myös Japanin suosituimpaan robottiin Pepperiin, joka on toiminnallisuuksiltaan monipuolisempi sekä myös suurikokoisempi kuin Palro. Pepper on enemmän ihmisvartaloinen ja sillä on suuri näyttötaulu rinnassaan. Erikoisin robotti ehkä kuitenkin oli vuodepotilaille tarkoitettu vaippa-apu, joka imi vuodepotilaan vaippaan tulevat tavarat ja nesteet letkuja pitkin säiliöön pesten myös paikkoja. Pesemisestä puheen ollen, Japani on siisti maa. Näimme ikkunanpesurobotin ja robotti-imurin sekä tietysti Toto-wc:n, joka on pesevä ja musiikkia soittava wc-istuin. Hienoimmissa versioissa oli jopa istuinosan lämmitys. Totoja on lähes kaikissa yleisissä tiloissa: hotelleissa, ravintoloissa, lentokentällä. Totoa löytyy noin puolesta yksityiskodeista.

Oulun kaupungin hyvinvointipalvelut on mukana OuluHealth Labs-kokonaisuudessa, joka tarjoaa yrityksille mahdollisuuden testata ja pilotoida tuotteitaan aidossa käyttöympäristössä aitojen käyttäjien toimesta. Japanilaiset yritykset voivat tulevaisuudessa hyvinkin hyödyntää OuluHealth Labsin tarjoamaa palvelua tuotekehityksessään tai suunnatessaan Oulun kautta Euroopan markkinoille. Hoitotyökin hyötyy testauksesta saaden tietoa ja kokemusta uusista tuotteista ja menetelmistä, myös mahdollisia hankintoja silmällä pitäen. Silver-hankkeessa on tuettu Euroopan robottiteollisuuden kehitystä. Huhtikuussa kolmen ikäihmisen kotiin Oulussa tulee LEA-robottirollaattori, joka muun muassa auttaa ikäihmistä liikkumisessa, noutaa esineitä ja mahdollistaa viriketoimintaa tabletin avulla tai jopa tanssipartnerin ominaisuudessa.

Robotit tulevat ja se on hyvä asia. Robotit eivät vie ihmisen tarvetta hoitotyöstä minnekään. Nähdään robotit hoitotyötä tukevina apuvälineinä ja otetaan ne mielenkiinnolla vastaan.

Jaana Kokko
teknologia-asiantuntija
Oulun kaupunki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kirjoitusta omalla nimelläsi, käyttäjätunnuksellasi tai anonyymisti.

Kiitos osallistumisesta keskusteluun!